RIJEŠEN MISTERIJ

U Tuđmanovu sefu našli samo bezvrijedne papire

Na silu je otvoren ormar na Pantovčaku. Umjesto iseljeničkog novca pronađena su dva predloška za odličja i dva beznačajna pisma
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Predlošci mogućeg izgleda dvaju državnih odličja i dva prašnjava pisma. Jedino to je nađeno u sefu koji je 10 godina stajao zaključan u sobi za odmor predsjednika RH.

Otvorio ga bravar

Kako doznaje Jutarnji list, prošlog tjedna sef je u prisutnosti komisije sastavljene od nekoliko članova Ureda otvren i misterij je zauvijek nestao. Nema dva milijuna njemačkih maraka, kako su pisali mediji. Nema falsificiranih dokumenata koje je unutra stavio Stjepan Mesić, kako je tvrdio Ivić Pašalić. Tek dva predloška državnih odličja, na koja su u međuvremenu svi zaboravili, i dvije kuverte u kojima su pisma bez ikakva povijesnog, političkog ili sigurnosnog značaja.

Sef je, kako doznajemo, otvoren uz pomoć bravara s obzirom na to da je ključ nestao nakon Tuđmanove smrti. Bivši predsjednik Mesić tvrdio je da je za ključ pitao Tuđmanovu obitelj, ali su mu oni rekli da ga nemaju.

Zaključan 10 godina

Iako ga je, naravno, zanimalo što se nalazi u tom sefu, radoznalost ga je, tvrdi, ubrzo napustila i sef je ostao zaključan pun ih deset godina. To se pitanje aktualiziralo nakon dolaska Ive Josipovića na Pantovčak i preuzimanja Ureda od Mesića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:31