Dok sjedi u Jelsi s impresivnim pogledom na more, Jo Ahearne uz suton razmišlja o planovima koji su pred njom. Iz čaše za crno vino popije gutljaj piva. Ona je Master of Wine – a to je titula kojoj se svi u svijetu vina i vinarstva dive – i sasvim neopterećeno pred očima domaćih, hvarskih vinara pije – pivo.
“Ako vam je cijeli život obilježen vinima i ako se stalno bavite njima, a navečer kad dođete doma nemate pivo u frižideru, nije dobro”, kaže Jo. U društvu Andre Tomića kušaju bijelo vino. Odakle je, koji su okusi zastupljeni – taj dio stručno prebiru na francuskom. Onda dodaju i meni čašu. Probam.
“Sviđa li ti se?”, pita me Jo. To nije kurtoazno pitanje, ona voli nešto što naziva “hedonistički gutljaj”: “Možete znati sve o vinima, neko vino može imati naizgled savršene karakteristike, ali ono što se zapravo morate pitati je – sviđa li mi se? Paše li mi? Ako taj element nedostaje, ako njega nema, koliko god to vino bilo savršeno, uvijek će mu nedostajati ona karizma zbog koje ga zaista trebate voljeti.
...
ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA