Iz arhive Globusa

Tom Rob Smith

Otac se upleo u kriminal i poslao mi mamu na psihijatriju kako bi sve zataškao. Od tog ludila sam se izvukao pišući 'Farmu'. A mama i tata? Hvala na pitanju, pomirili su se i žive sretno u Švedskoj

Tom Rob Smith zauvijek će zapamtiti svoja dva telefonska razgovora iz 2010. godine. Vjerojatno na planetu ne postoji čovjek koji je u jednom danu obavio teže razgovore od njega.

Prvi mu se javio otac.

“Majka nije dobro, halucinirala je čitavo ljeto. Doživjela je mentalni slom i primljena je u psihijatrijsku bolnicu”, rekao mu je. Smith, koji i danas sa svojim dečkom, ustvari životnim partnerom Benom Stephensonom živi u Londonu, dotad je bio uvjeren da otac i majka, inače prodavači antikviteta, uživaju u mirovini na farmi koju su tri godine ranije kupili u Švedskoj.

“Upravo je pobjegla”, dodao je otac.

No, prije nego je Smith uopće stigao rezervirati let za Švedsku i saznati što se kvragu događa, telefon mu je ponovno zazvonio.

Ovaj put na liniji je bila njegova majka.

“Znam da si razgovarao s ocem. Sve što ti je rekao je laž”, objasnila je. Tvrdila je da je otac umiješan u neobične kriminalne aktivnosti i da ju je proglasio ludom i strpao na psihijatriju kako bi zataškao njena saznanja.

“Nisam luda”, ponovila je, “ne trebam doktora, ja trebam policiju.”

“Ta dilema, to je zastrašujuće. Morao sam odlučiti je li mi majka luda ili mi je otac kriminalac”, prisjeća se za Globus Tom Rob Smith, kojeg smo prošlog tjedna uhvatili usred turneje po Australiji, na proputovanju između dva grada, gdje promovira svoju novu knjigu. Smithov otac je Britanac, ali majka mu je rodom iz Švedske, i upravo zato su tamo odlučili provesti svoju starost. On nije imao pojma što se u međuvremenu događalo.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:15