Iz arhive Globusa

Snimili smo seriju za 0 kuna

Globusovi reporteri otkrivaju kako nastaje serija u čijem su središtu obiteljski odnosi, a koju je bez ikakvog budžeta, od audicije do montaže, realizirala skupina mladih entuzijasta

Studentici Marijani i njezinu zaposlenom dečku dogodi se nezgoda: ona ostaje u drugom stanju. Život im se totalno mijenja: dečko mora dići kredit, kupuju stan, a uskoro im se u njemu neočekivano pridružuje i dečkova polusestra Andrea, jer mama je opet nestala s ljubavnikom, samo je ovaj put i prodala stan… To je kratak sadržaj pilot-epizode buduće serije “Jugoistočno od razuma” koju je za nula (0) kuna snimila grupica poduzetnih mladih ljudi, uglavnom studenata, predvođenih redateljima Monikom Drahotuski i Ratimirom Rakuljićem.

“Napisao sam scenarij još prošle godine, poslao ga kolegici Moniki na čitanje i odlučili smo zagaziti u to. Okupili smo ekipu, organizirali audicije za glumce i rezultat je ova pilotka…”, kaže 25-godišnji Ratimir Rakuljić, diplomirani inženjer medicinske radiologije. Voli pisati, osobito scenarije, to mu je cjeloživotni hobi, a ideja uvijek ima. Posebno dok čeka posao u struci…

Pilot-epizodu svi su napravili u slobodno vrijeme. Razrađena je cijela prva sezona kao i koncept za tri sezone… Potencijalni producenti pilotku mogu pogledati kad god požele, na www.jior-pilotka.com.

“To nikako neće biti sapunica. Malo se zezamo na temu ispiranja mozga sapunicama i reality televizijom, no naša bi serija bila bitno drukčija, duhovitija i ozbiljnija, dramatičnija, brža, s kamerom iz ruke, s više eksterijera, manje prizora u četiri zida. Mi smo je nazvali ‘dramedijom’, mješavinom drame i komedije, no postupno će komedije biti sve više…”, objašnjava Monika, studentica 2. godine komparativne književnosti i 2. godine dramaturgije.

Glavni lik je Andrea, djevojka koja se upisuje u prvi razred srednje, živi u svijetu sapunica, televizije, i priča prati njezino prilagođavanje na novu okolinu, kada dolazi u stan svog brata i njegove djevojke...

“Andrea mnogo toga ne shvaća, svojeglava je i sarkastična, ali kad se preseli k bratu, njihovi se odnosi intenziviraju i ne može više biti samo zalijepljena za televizor. Serija zapravo nadilazi žanr drame-komedije i zalazi u neka druga područja… Ali sad ne bih previše razotkrivao. Priča će se situairati u našu tranzicijsku stvarnost samo kao u okvir… To je milje, ali nije centar priče”, kaže Rakuljić.

“Doris Teur, koja glumi Andreu, zamijetila sam još prošle godine na jednoj režijskoj vježbi na Akademiji. Jako mi se svidjela, odmah smo znali da će nam ona biti glavna glumica. Marijanu koja se zbog nesuglasica u svom domu mora iseliti, odnosno odluči živjeti s Damirom, glumi Dinka Vuković, studentica 3. godine Akademije. I nju smo zamijetili na vježbi na Akademiji… Nedostajao nam je Damir – za njega smo organizirali audiciju. Kontaktirali smo studio Kubus, koji ima glumačke radionice, a odaziv je bio velik, došlo je 20-ak ljudi. Odabrali smo Ivicu Gunjaču”, kaže Monika Drahotuski.

“Vjerovali smo u projekt od početka. Da nismo, pilotke ne bi ni bilo. Sudjelovali su ljudi koji to vole i žele raditi, snimali smo i montirali zadnjih nekoliko mjeseci jer svi, uz ovo, imamo neke obaveze, fakultet, posao. Teško bi bilo naći producenta za pilotku, pa smo se oslonili na vlastito slobodno vrijeme, znanje, volju”, otkriva Monika nabrajajući “ekipu za nula kuna”. “Pronašli smo snimatelja s prve godine Akademije, Filipa Starešinića, koji ima opremu, kameru, svjetlo, stativ. Ivan Šibenik iz sesvetskog banda Replika napravio nam je špicu za uvodnu epizodu, Ozren Glazer glazbu, Nina Romić napisala je pjesmu “Iznad krovova”, koja se provlači kroz drugi dio pilot-epizode, Nika Ban je bila naša vizažistica i kostimografkinja, Goran Plevko tonac, Marta Klarić na setu je fotografirala, a Aleksandar Faraguna pomogao nam je s vizualnim efektima…

Na pitanje za koliko su spremni prodati znanje i imaginaciju, Ratimir Rakuljić odgovara: “Htio bih naći budžet za seriju, o zaradi ne razmišljam. Volio bih snimati dalje.”

Ivica Gunjača (Damir) i inače glumi epizodne uloge u tv-serijama, a zainteresirao se za glumu, kako kaže, prekasno, pa ide po radionicama, u Cubus i Metoda ZKM, istražuje “koliko se može autsajederski, izvan Akademije”… ”Počeo sam glumiti s 37 godina, sad imam 39. Sudjelovao sam u 50-ak projekata, ovaj je najsloženiji… Srećom, imao sam partnericu s Akademije koja mi je dala nekoliko zgodnih uputa. Kritičan sam prema sebi, vidim svoja slaba mjesta, ali čini mi da naša režija, fotografija, glazba nadmašuju mnoge profesionalne produkcije”, kaže Gunjača koji je studirao desetak godina i diplomirao je filozofiju i književnost.

Ratimir Rakuljčić prepun je planova: želi snimati filmove i serije, pisati, u njegovoj je glavi mnogo ideja, a već je napisao i nekoliko scenarija… Doris Teur svojim interesima pridodaje i pjevanje. Uskoro debitira na ovogodišnjoj Dori s pjesmom “Ti me ne zaslužuješ” za koju je sama napisala i glazbu i tekst, a aranžirao ju je Aleksandar Valinčić. Na Doru se prijavila putem javnog natječaja, a za Božić su je obavijestili da je uspjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:33