Iz arhive Globusa

Prva izložba u Hrvatskoj

U zagrebačkoj Geleriji Mala američki će se umjetnik predstaviti s osam slika nastalih na tragu poentilizma

Američki slikar John Roberts ovog je vikenda u zagrebačkoj Galeriji Mala upriličio svoju prvu hrvatsku izložbu prezentacijom osam slika, dimenzija 3x2 metara, rađenih akrilnim bojama na tragu poentilizma. Roberts je rođen '74. u SAD-a, potječe iz umjetničke obitelji. U Georgiji je studirao povijest umjetnosti i filozofiju estetike.

Izlagao je u američkim i europskim zemljama, 2005. osvojio je nagradu Best od Show u Texasu, a izradio je i 1200 metara dugačku svitak-sliku. Živio je i radio u osam američkih zemalja, a u Zagreb, gdje živi posljednje četiri godine, dovela ga je – ljubav. No, ne bavi se isključivo umjetnošću, već jednako uspješno funkcionira i kao menadžer.

Iako sam od majke naslijedio umjetničku crtu, otac mi je usadio avanturistički duh i protestantsku radnu etiku. U mojoj rodnoj kući vrijedilo je pravilo: uvijek nešto treba raditi, ali to ne mora uvijek biti isto.” Dok je u Americi vrlo jednostavno doći do izlagača, u Hrvatskoj za to treba puno više truda - smatra John.

“Općeniti stav Amerikanaca prema umjetnosti je sljedeći: bavi se umjetnošću koliko želiš, ali ne očekuj pomoć ni od koga. Ako svojom umjetnošću ne zarađujete - gubite vrijeme. Europljani su u tom pogledu pametniji i brže shvaćaju vrijednost kreativnosti. To je jedna od velikih sloboda u kojima uživam u Hrvatskoj.”

Iako je tek predahnuo od svoje prve izložbe, Roberts već planira prionuti na izradu eteričnih akvarela na neobrađenom muslinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:21