Iz arhive Globusa

Ovo su prve fotografije Muzičke akademije iznutra

Sve je otmjeno, raskošno i ekstravagantno. I savršeno izolirano: ne čuju se ni bušilice radnika koji u susjednim učionicama montiraju namještaj. I sve je pri završetku. Jedino još ogromna koncertna dvorana u središtu zgrade izgleda kao pravo gradilište

Ulazimo kroz sporedni ulaz, sa sjeverne strane, iz Prilaza Gjure Deželića, u tzv. gospodarsko dvorište. Tu su portirnica i ulaz u teretni lift te prostorija za smeće i druge pomoćne prostorije. Tu, u prizemlju, vanjski zidovi su obloženi crnim kamenom. U unutrašnjosti prizemlja također dominira kamen, ali svijetlosivi, vrste mura, kojim su obloženi podovi, zidovi, kao i nekoliko stupova ispred ulaza u buduću koncertnu dvoranu.

Uz sivi kamen, za oblaganje nekih zidova Muzičke akademije iskorišten je i tamnozelenkasti – verde gvatemala. Od njega su i pultovi garderoba na koje tek treba postaviti drveni dio. Pokraj garderobe će biti i kafić, također sav u sivom kamenu, fino ispoliranom da sav bliješti kada kroz istočno stakleno pročelje s trga zasja sunce. Kameni ambijent u kojem dominiraju hladni – sivi, zeleni i crni tonovi – djeluje nam veoma otmjeno jer su stropovi u prizemlju visoki nekoliko metara, a predvorje je prostrano i svjetlo.

Sivim je kamenom obloženo i stubište kojim se silazi u sanitarne čvorove smještene u prvoj podzemnoj etaži...

To su nam bile prve vizualne senzacije iz unutrašnjosti Muzičke akademije u Zagrebu, svečano otvorene prošloga tjedna. Iako je otvorenje bilo popraćeno ceremonijama, govorima, bogatim cjelodnevnim programom koncerata i priredbi na Trgu maršala Tita, ispred Akademije te pokraj HNK, u medijima se pojavilo tek nekoliko stidljivih snimaka unutrašnjosti. Kako to?

Akustička oprema. Pa, u novoj zgradi Muzičke akademije još nema instrumenata, i neće ih biti barem još neko vrijeme. Barem dok se učionice ne opreme namještajem koji je, izrađen po mjeri, ovih dana stigao u dijelovima. No radnici namještaj tek trebaju sastaviti i unijeti u prostorije. Mnogo posla na zgradi Akademije još imaju i projektanti akustike.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:26