Iz arhive Globusa

Obitelj koja je stvorila Inu

Mračni triler o poduzetničkoj židovskoj dinastiji koja je prva u Hrvatskoj stvorila bogatstvo na naftnom biznisu a onda gotovo potpuno nestala u holokaustu

Poneke se nepravde udvostruče, pa koliko god već bile teške, ispadnu još i teže. Takav je slučaj nasljednika obitelji Mayer, jedne od naj­bogatijih obitelji s ovih prostora prije Drugog svjetskog rata.

Obitelj Mayer, poslije Mayer Marić, a potom preimenovana u Marić, bila je poznata židovska zagrebačka obitelj iz 19. stoljeća. Počeli su se uzdizati s Hinkom Mayerom, a zenit su dosegli za vrijeme njegovih sinova dr. Milana i dr. Artura Marića, veleindustrijalaca iz Zagreba, stvarnih vlasnika Rafinerije Sisak, koji su posjedovali većinski paket dionica naftne industrije “stare” Jugoslavije i brojne druge tvrtke i tvornice unutar Koncerna Mayer. Svoj veliki imetak koji je došao iz Beča umnogome su povećali poslovanjem s crnim zlatom.

Politika obitelji bila je da sve vode najsposobniji članovi. Sav obiteljski kapital generacijama je bio u zajednici.

Uspješni Hinko Mayer imao je sestru Sofiju, a Dragutin Mayer njezin je praunuk.

Sofijinom imovinom upravljao je prvo njezin brat, a poslije njegovi sinovi koji su bili obrazovani na najboljim europskim sveučilištima. Sestrin dio nasljedstva, dakle pola imetka, bilo je u “mraku”. Sofija je bila “de facto” izvanknjižni vlasnik dijela obiteljske imovine.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:25