Iz arhive Globusa

Nepoznati Camusov manifest o cenzuri

Crvenim pečatom “Secret” cenzori alžirske vojske označili su primjerak dnevnih novina Le Soir Républicain, datiran 25. studenoga 1939. godine. Kao časnik potpisan je stanoviti kapetan Dupuy u ime cenzorskog odjeljenja Alžira, dok je novinski tekst, naslovljen “Četiri zapovijedi slobodnog novinara”, nepotpisan. Dokument je u Nacionalnom arhivu prekomorske Francuske, u kojem se čuvaju svi administrativni dokumenti iz kolonijalnog perioda Francuske, pronašla u veljači novinarka Le Mondea Macha Séry, koja ga je potom i objavila u svom listu. U tiskanom izdanju Globusa pročitajte integralni tekst eseja francuskog nobelovca

Vijest je zadobila međunarodnu pažnju kada se otkrilo da iza nepotpisanog teksta stoji francuski književnik, filozof i esejist Albert Camus, koji je zajedno s osnivačem lista, književnikom Pascalom Pijom, bio urednik i de facto jedini suradnik lista. S navršenih dvadeset i šest godina, Camus je, sudeći po svim parametrima, biografskim, stilskim i idejnim, koji su korišteni pri utvrđivanju autentičnosti autorstva, napisao tekst koji na izvanredno koncizan način sažima kodeks slobodnog novinarstva.

Napisan tri mjeseca nakon početka Drugog svjetskog rata, članak je nastao kao reakcija na rigoroznu cenzuru koja je uvedena u francuskim medijima, a koju su posebno osjetile tiskovine u tadašnjoj francuskoj koloniji Alžiru. Kroz četiri “zapovijedi” koje bi trebale važiti za svakog novinara, lucidnost, odbijanje, ironija i ustrajnost, mladi Camus iscrtava mnogo više od artikulirane reakcije na revnosni rad alžirskih cenzora koji su, u skladu s državnim dekretom, pomno filtrirali informacije na početku novog svjetskog rata s programiranim efektima manipulacije i dezinformacije.

Radi se prije svega o vrlo aktualnom tekstu visoko humanističkog poslanja koji i nakon sedamdeset godina od svog nastanka zvuči kao neostvareni cilj, o svojevrsnom manifestu, koliko idealističkom, toliko i pragmatičnom, koji kroz okvir slobode tiska progovara o slobodi mišljenja kao o jedinom valjanom čovjekovu opravdanju pred poviješću.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:32