Iz arhive Globusa

Mali festival u Podbiokovlju

Umjetnički program u tučepskim zaseocima dovodi u gotovo pusta sela najpopularnije hrvatske predstave

Četvrtu godinu za redom u podbiokovskim zaseocima Čovići, Podstup, Šimići, Mravići i Srida sela, koji zajedno čine pet sela Gornjih Tučepa, tijekom proteklog ljetnog mjeseca održan je “kKuTz” ili “Ka kultura u tučepskim zaseocima". Domaćine i brojne turiste uveseljavao je red kazališnih predstava, red likovnih izložbi, a sve potpomognuto gastronomskim užicima i klapskom pjesmom do jutra. Ova nesvakidašnja kulturna manifestacija djelo je dvojice entuzijasta Marina Čovića, organizatora, i Ivice Mijačike, umjetničkog voditelja, koji su u želji da ožive gotovo napuštena kamena sela, u njih doveli poznate kazališne predstave, a s njima i ljude, one domaće, ali i “furešte”.

“Uz odlične predstave, odvija se i svojevrsno natjecanje između zaseoka, to jest domaćina koji se od sveg srca trude ne bi li baš oni ove godine upriličili najluđu zabavu koja se događa nakon svake predstave”, priča Mijačika, umjetnički voditelj kKuTza, i sam porijeklom iz tog kraja. Mijačika je pjesnik, magistar ekonomije i ravnatelj kazališta “Teatrin Grdelin”, ali i autor teksta “Poletija grdelin iz žuja” koja je u režiji Krešimira Dolenčića postala najizvođenijom predstavom izvaninstitucionalnog kazališta, a odlomke predstave zna gotovo svaki stanovnik Tučepa i zaseoka.

Posjetitelji ovog festivala u prilici su vidjeti hit predstave, tako su ove godine uživali u gostovanju zagrebačkog teatra Exit, u izvedbama Zijaha Sokolovića, Filipa Jurčića, Amira Bukvića, Željka Vukmirice, Lele Margitić i Pere Kvrgića. Svakog tjedna igra se u drugom mjestu, a festival ima i jaku pomoć sponzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:21