Iz arhive Globusa

Jedanaest filmova koje obožava publika

Jedna od najzaposlenijih i najnagrađivanijih mladih redateljica prva će iz generacije imati retrospektivu. Mjesto: kino Grič. Vrijeme: 13. do 17. travnja

Lijepa i uspješna, vedra i energična, jedna od najzaposlenijih i najnagrađivanijih redateljica mlađe generacije, Irena Škorić, potpisuje režiju jedanaest filmova koji se od 13. do 17. travnja prikazuju u zagrebačkom kinu Grič.

Na programu je “Filmski tjedan s Irenom Škorić” kojom će prigodom biti prikazani svi njezini nagrađeni filmovi. Među ostalima, moći će se vidjeti igrani film “Rastanak”, dobitnik 15 međunarodnih i brojnih domaćih nagrada koji je bio u službenoj selekciji više od 70 filmskih festivala. Na programu će biti i film o zagrebačkom tramvaju broj 13 koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu, gdje je osvojio Nagradu publike, i koji sljedeći tjedan putuje na filmski festival WorldFest u Houston. Također, filmski tjedan će donijeti premijeru kratkog igranog filma “Demon iz Kragujevca”, svojevrsnog nastavka “Rastanka”, u kojem glavne uloge tumače Slaven Knezović i Stjepan Perić. Na rasporedu u kinu Grič su i dokumentarci “Ti meni, ja tebi”, “P. M.”, “Mojih ruku trag”, “Ribanje” i “Vatra, voda, brašno”, kao i igrani film “Pod nadzorom” i drugi.

“Ovaj ciklus me jako veseli jer još sam živa, a imam ciklus, to je super”, priča mlada redateljica. “Sanjar, maštalica, radnik i entuzijast”, tako se Irena opisuje u nekoliko riječi i privatno i poslovno.

Istovremeno, Irena montira dokumentarni film “Proces” o Berislavu Šipušu, ravnatelju zagrebačkog muzičkog Biennalea, koji će se u svibnju prikazati na HRT-u.

“Puno radim i već se dugo bavim time, a moji su filmovi životni i pretpostavljam da ih zato publika voli. Do sada sam snimila tridesetak filmova, od čega dva u trajanju od 60 minuta i čak njih 6 ili 7 koji traju tek minutu”, prisjeća se simpatična redateljica čija je najveća želja snimiti dugometražni igrani film. “Scenarij za film ‘Mrvice’ trenutačno je na natječaju, pa čekam rezultate. Radi se, naime, o scenariju prema motivima nagrađivanog romana Sanje Pilić ‘Mrvice iz dnevnog boravka’, a to je urbana zagrebačka crna komedija”, otkriva Irena. Situacija u domaćem filmu je, prema riječima perspektivne redateljice, dosta loša. “Malo je novca u hrvatskom filmu”, kaže Irena. Ona je svoje filmske uratke financirala preko natječaja Ministarstva kulture, HAVC-a, Grada Zagreba i sama.

Prvi je film snimila još 1998. godine, u srednjoj školi. “Tada smo snimili grupni film koji se zvao ‘Olovka’, a prvi samostalni snimila sam 2001. godine.

To je bio kratki igrani film pod nazivom ‘Iluzija’ u kojem glavnu ulogu ima moj prijatelj Frano Domitrović, danas poznati voditelj. On je bio mladi strani turist koji u Zagrebu traži podzemnu željeznicu”, prisjeća se Irena. “Dok sam još bila djevojčica, sjećam se, imali smo doma 16-milimetarski projektor na kojem sam gledala crtiće i već tada sve je oko mene upućivalo na to da je film moja budućnost. Osim toga, jedno od mojih prvih životnih sjećanja uopće je televizija na kojoj se prikazivalo ‘Naše malo misto’. Obožavam tu seriju”, kaže redateljica i dodaje kako su njezini filmovi napola autobiografski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:12