Iz arhive Globusa

Galerija Lauba: zbirka od 500 djela bit će novi mali MSU

Globus prvi donosi: kako uoči otvaranja u lipnju teku posljednje pripreme u “Kući za ljude i umjetnost”, galeriji što će potpuno preokrenuti uhodani smjer kojim se kreću likovni umjetnici i izlagači

Odbrojavanje je počelo! “Dođite da vam ispričamo priču o suvremenoj umjetnosti na naš način!”, poziv je upućen sa zagrebačkog Črnomerca, posljednjeg mjesta u gradu s kojega bi se očekivala pozivnica takvog sadržaja. U tom kvartu, naime, kultura i nije u dnevnoj ponudi.

U nekadašnjoj tkaonici Tekstilnog kombinata Zagreb (zgrada je izvorno sagrađena kao jahaonica austougarske vojske), sljedeći mjesec otvara se Kuća za ljude i umjetnost Lauba! Prostor je to čija će koncepcija potpuno preokrenuti uhodani smjer kojim se u Hrvatskoj kreću likovni umjetnici, izlagači, kolekcionari, posjetitelji.

Naime, Lauba je privatna investicija Tvrtke Filip Trade, distributera robe široke potrošnje i dječje opreme koja 20 godina, od osnutka, ulaže u hrvatsku suvremenu umjetnost. Njezin golemi kapital zbirka je umjetnina od više od petsto radova hrvatskih umjetnika nastalih od 1950. do danas. A još veći kapital predstavljaju živući suvremeni umjetnici s kojima je zbirka, producirajući njihove radove i popratne sadržaje, oduvijek surađivala. Prošlog su petka iz Berlina u Laubu stigle dvije svježe slike Lovre Artukovića, s 33 rada najzastupljenijeg umjetnika u zbrici. Njegova već razvikana, ali sada prepravljena “Potpisivanje deklaracije o pripajanju zapadne Hercegovine i Popova polja Republici Hrvatskoj (Wer hat das Bier bestellt?!)” po dimenzijama (280 x 480 cm) bit će najveća slika u zbirci, a “Apolon i Marsija (Trijumf novih medija nad slikarstvom)” još nije bila izlagana.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:31