Iz arhive Globusa

Duhanska palača od 30 milijuna eura

Ovo je prva ekološka poslovna zgrada u Hrvatskoj: puna je drveća od prizemlja do krova a sve je prilagođeno zaposlenicima koji će u urede dolaziti biciklom i imati specijalne tuševe da bi se mogli osvježiti prije posla

Zagreb, evo, dobiva i novi trg!, razmišljala sam hodajući velikom plohom iza stare tvornice duhana u koju će se u proljeće iduće godine preseliti Hrvatski povijesni muzej. “I, ovdje ću rado popiti kavu!”, bila je prva pomisao u susretu s tim novim, još nedovršenim trgom. Nada mnom se, s druge strane te plohe, uzvisila nova velika zgrada Adris grupe. Izdaleka se već dugo naziru njezine konture, ali tek izbliza ona se pokazuje u punoj veličanstvenosti. To je, doista, jedan od rijetkih uspješnih spojeva modernog i starog.

Poslovni centar Adris staklena je plavo-sivo-zelenkasta kocka koja kao da je pala među tipičnu zagrebačku donjogradsku gradnju. Iako se razlikuje od susjednih kuća, dala je ugodni suvremeni dodir potezu grada kod Jukićeve i Jagićeve ulice te se pristojno nadvila nad austrougarsku kasarnu koju je projektirao Rupert Melkus 1881. godine, odnosno kasniju Tvornicu duhana Zagreb.

Gradnja Adrisova poslovnog centra započeta 2011. godine završila je i sad predstoji uređenje interijera.

Vizurom dominiraju tri isprepletena kvadratna volumena koji zajedno tvore prozračnu i otvorenu formu. Što ste bliže, izgleda atraktivnije, a ponajviše u unutrašnjosti, koju je Globus ekskluzivno obišao.

U Adris grupi najviše su ponosni što je jedan od glavnih elemenata o kojem su vodili računa ekološki. Podigli su, kažu, prvu zelenu poslovnu građevinu u Hrvatskoj – a ekološka gradnja je za oko 10 posto skuplja od uobičajene. A autori tog prvog “zelenog” korporativnog sjedišta neke hrvatske tvrtke su arhitekti Ivica Plavec, Ivan Zdenković i Žanet Zdenković Gold.

certifikat zelene gradnje. Ekološki način gradnje osigurava malu potrošnju energije i emisije u okoliš, uz puno zelenila.

Poslovni centar Adris izgledni je kandidat za potvrdu od nezavisne institucije (Green Building Certification Institut) na postavke zelene gradnje. Pokrenut je i postupak certificiranja centra prema svjetskom LEED standardu zelene gradnje. Osim što moraju ispuniti visoke kriterije za energetski učinkovitu zgradu, nakon što prođe pet godina od gradnje, redovito će morati dostavljati podatke o potrošnji vode i električne energije.

“Poslovni centar Adris stvoren je kako bi korisnicima stvorio uvjete za dobar, uspješan i kreativan dan”, kažu mi u Adris grupi.

Zvuči kao puka faza, ali to se u objektu doista osjeća.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:36