Iz arhive Globusa

Dubravko Mataković snima svoj prvi animirani film Cigla

Novac za film dobile su i nekadašnje “najveće nade filma 90-ih”: Vlatka Vorkapić i Ivan Salaj

Dan D hrvatskog filma, 21. svibnja, nije prošao bez drame, skandala, pa i komedije.

Hrvatsko audiovizualno vijeće usvojilo je “listu prioriteta za dodjelu sredstava”, a javnost se sada zabavlja neobičnim plesnim dvokorakom koji je odigrala komisija HAVC-a. Naime, redatelj Krsto Papić elegantno se izmaknuo iz komisije, u koju je ušla profesorica Saša Vojković, a zatim je klasik hrvatskog filma za projekt “Cvjetni trg” (koji je od dotiranog dokumentarca u međuvremenu mutirao u igrani film) dobio čitavih 4,5 milijuna kuna. Voila!

Dodjeljivanje sredstava bivšem članu komisije ozbiljno dovodi u pitanje regularnost podjele. No uz jednu ili dvije goleme nepravde komisija je proizvela i sasvim solidnu količinu dobrih vijesti. Za svoj debitantski igrani film potporu od 2,8 milijuna kuna dobili su Ivan Livaković (“Svinjari”) i Vlatka Vorkapić (“Sonja i bik”). Vlatka Vorkapić je prije dvadeset godina slovila za mladu nadu hrvatskog filma, što je sada promovira u najstariju mladu nadu, a Ivan Livaković je najveći talent ovodobnog mladog hrvatskog filma, u medijima već proglašen “hrvatskim Almodovarom”. U sekciji kratkog dokumentarca potporu su, među ostalima, dobili Lukas Nola (“Svi uvjeti za priču”), pokojni Vedran Šamanović (!?) za “Terasu”, i Kristijan Milić za “Uvijek vjerni”. Posebno dobra vijest jest da je potporu dobio i Ivan Salaj (“Voda”), kralj one mlade generacije hrvatskog filma iz vremena Vlatke Vorkapić.

Za dugometražni dokumentarac potporu je dobio Miroslav Sikavica (“Danke Deutschland”), jedan od najzanimljivijih redatelja iz HTV-ove dokumentarne serije “Direkt”, a u sekciji animiranog filma novac je dodijeljen i Dubravku Matakoviću, vinkovačkom enfant terribleu hrvatskog stripa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:27