Iz arhive Globusa

50 teza protiv 50 nijansi sive

Zašto je 40 milijuna žena glupavu priču začinjenu sadizmom progutalo kao ljubav?!

Njoj je 22, njemu 27 godina. Ona je siromašna i nesigurna studentica književnosti, uz to i djevica. On je njezin antipod: bogat, samouvjeren i iskusan, mučen, doduše, demonima prošlosti. Upoznaju se na intervjuu, kad započne njihova nekonvencionalna veza. Svaki put kad se fizički spoje, količina uzdaha i stenjanja tolika je da je opasnost od hiperventiliranja ne samo moguća nego i vrlo izvjesna. Dijalozi koje izmjenjuju idealni su za čitanje naglas i smijeh. U malim količinama.

Bilo kako bilo, sadomazohistička ljubavna trilogija “50 nijansi sive” autorice E. L. James, ipak, je u manje od godinu dana, prodana u više od 40 milijuna primjeraka, svrstavši se time u red megabestelera - rijetke pojave za kojom izdavači oduvijek tragaju kao Gollum za prstenom. U krizi pogotovo.

Romaneskna trilogija britanske autorice, koja i dalje ruši rekorde prodaje, a čiji prijevod na jesen izlazi u izdanju Profil, potaknula je i procvat nove/stare izdavačke niše, ljubavnih romana, ovaj put u suvremenom pakiranju, svrgnuvši s trona vampire, teorije zavjere i knjige za djecu.

Pitanje koje sve zanima jest zašto su baš sad sredovječne udane žene, populacija iz koje se regrutira najveći broj kupaca, poludjele za romansom neiskusne djevice Anastasie i milijunaša Christiana sklonog dominaciji u spavaćoj sobi. Što nam to onda govori o fantazijama suvremenih žena s obzirom da takvih romana nije nedostajalo i ranije?

Uspjeh ovog, a i njemu sličnih romana možda najviše govori o okolnostima u kojima se većina žena te dobi nađe, smatra Branka Galić, profesorica sociologije roda na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

“Popularnost erotskih ljubića u suvremenom društvu može se tumačiti najprije tako da su žene u srednjim godinama općenito žedne ili gladne seksualne ljubavi, pa im erotski ljubavni romani predstavljaju ispunjenje njihovih fantazija, u nedostatku nečeg konkretnijeg i kvalitetnijeg u njihovim svakodnevnim, ne osobito uzbudljivim životima. Moglo bi se poći i od teze da muškarci srednjih godina u brakovima temeljito zakazuju kao seksualni partneri te da nisu uvijek zadovoljavajući odgovor na ženske seksualne apetite.”

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38