Ugovor s đavlom - Globus.hr

Kako se Isus Socijaldemokraćanin objavio malovjernim Hrvatima

Dosadilo predsjedniku Vlade čekati da glupi narod shvati Očev znak, pa se odlučio objaviti sam. Tako je odjednom, iz čista mira, počeo citirati Sveto pismo

Jedna od najčešćih argumenata protiv kršćanske dogme jest onaj o nepojamnim starozavjetnim čudesima koja se, iz nekog razloga, ne događaju u vrijeme suvremenih tehnoloških čudesa, kad bi svako biblijsko čudeso moglo biti izravno prenošeno na televiziji i postavljeno na Youtube, da mu osim nepouzdanih očevidaca s proročkim ambicijama svjedoče i stotine milijuna nevjernih Toma. Pa kad Isus krene hodati po vodi Genezaretskog jezera, da mnoštvo na obali odmah isuče mobitele i smartphone.

Umjesto labavog zapisa nekog evanđelista iz pedesete ruke, nečitkog prijepisa prepisanog prijepisa i prijevoda prevedenog prijevoda, imali bismo na Fejsu video s milijardu pregleda i petsto milijuna lajkova, snimljen iz barem dvadeset kutova. A na svakom isti dugokosi muškarac što hoda po valovitoj vodi, i isti glas s obale koji na aramejskom psuje i Apple i iPhone i aplikaciju, pa moli Isusa da napravi još jedan đir.

Iz nekog razloga, međutim, otkad su izmišljeni mobiteli s kamerama, i otkad po jedan takav ima svaki pastir na Bliskom istoku – stala čuda, nestali proroci, ostao Gospodin na jednom djetetu, a siroti Isus jedinac. Ili barem tako tvrde skeptici.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA