Velika rasprodaja državnih stanova - Globus.hr

AUDIO uskoro daje na prodaju 200 praznih stanova

Velika rasprodaja državnih stanova

Država raspolaže s više od 2000 neuseljenih stanova s kojima ne zna što bi i uskoro će ih nuditi preko javnih natječaja po mnogo nižim cijenama od tržišnih

Stan, Novo Vrapče, 63,52 četvorna metra, s garažom, povoljno prodajem.

1382 eura po kvadratu.

Navali narode, jer kad država rasprodaje, onda je čovjek siguran da može proći povoljnije. Uostalom, bolje da ga prodaju nego da im stoji neuseljen i propada na štetu poreznih obveznika.

Prema podacima Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), najmanje dvjesto takvih praznih državnih stanova naći će se u bliskoj budućnosti u prodaji, a očekuje se da će ih biti sve više kad im gradovi i lokalne jedinice pošalju podatke o imovini kojom raspolažu.

Šteta što se o svim tim stambenim jedinicama kod agencije nije raspitao ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak.

Najavio je da će od banaka pokupovati tri tisuće praznih stanova pa ih po maloj cijeni iznajmljivati nesretnim Hrvatima.

Tako bi Vrdoljak riješio pitanje stambeno nezbrinutih građana, posebno onih koji nisu kreditno sposobni, pa bi topli dom mogli pronaći kroz državno kontrolirani najam.

Nepoznato je, međutim, zašto za najam stanova mora kupovati neprodane nekretnine banaka kad država u ovom trenutku ima na tisuće neuseljenih, neuređenih stanova koji godinama zjape prazni i zaboravljeni.

Samo prema podacima koje je prošlog tjedna prikupio Globus, Hrvatska u vlasništvu ima najmanje dvije tisuće neuseljenih stanova koji propadaju i za koje nema nikakva plana korištenja.

Najviše tih “izgubljenih nekretnina” drži Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

Njih 10.690 na područjima posebne državne skrbi useljeno je u sklopu programa stambenog zbrinjavanja povratnika i izbjeglica, ali oko 1400 državnih nekretnina kojima upravlja to Ministarstvo i dalje je prazno i nije dodijeljeno korisnicima.

Radi se o nekretninama izvan područja posebne državne skrbi.

Njima još treba pribrojiti 176 kuća koje također nemaju stanare.

“Stanovi su u različitim fazama obnove, a za neke od njih nisu riješeni imovinskopravni odnosi. U tijeku je sređivanje vlasničke dokumentacije. Neuseljeno je i 176 kuća koje su oštećene ili se nalaze u područjima bez infrastrukture”, doznajemo iz Ministarstva regionalnog razvoja.

Praznih stanova imaju i u Ministarstvu obrane.

Riječ je stotinjak nekretnina, od kojih se dio nalazi u Zagrebu.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA