Ustavni suci ulovljeni u neradu - Globus.hr

7 sramotnih dana Ustavnog suda

Ustavni suci ulovljeni u neradu

Globusovi su reporteri sedam radnih dana – između 11. i 21. studenoga – svakog jutra pred blistavom, upravo obnovljenom, palačom Ustavnog suda na Markovu trgu promatrali diskretno, iz prikrajka, kada suci dolaze na posao i kada odlaze. Nalazi zabrinjavaju: trinaestero uglednih stručnjaka, pravna i moralna elita nacije, vrhovni tumači Ustava, kojima je iz proračuna dodijeljeno triput više novca nego Uskoku, rade prosječno jedan dan u tjednu. A čeka ih 8000 neriješenih predmeta...

Iznad vlasti je Sabor, a iznad Sabora je samo dragi Bog – to su nas godinama učili zastup­nici, zaboravivši nam reći da iznad dragog Boga u Hrvatskoj postoji vlast nekog još jačeg i moćnijeg. Nedodirljivijeg. Sudaca Ustavnog suda. A postojanje ustavnih sudaca na njihovu radnom mjestu na Markovu trgu, pokazala nam je desetodnevna ”Globusova inspekcija rada”, jednako je teško dokazati kao i ateistima postojanje Boga. Nekim danima u tjednu, dapače, Markov je trg prepušten samo tom dragom Bogu i savjetnicima ustavnih sudaca.

Dok neriješeni predmeti čekaju, suci uživaju privilegiju kakvu nema apsolutno nitko u Hrvatskoj, za razliku od svojih dužnosničkih kolega, za mirovinu rano spremnih ministrica i zastupnica, jednom kad zasjednu u fotelju ustavnog suda ostaju u njoj doživotno.

Iza divne, nove fasade Ustavnog suda s jedne strane vlada nerad, s druge strane strah.

Ono što hrvatska javnost dosad nije znala, a Globus je otkrio prateći sedam dana zaredom njihov, teško je to nazvati rad, jest da izabrana društvena elita – ona koja bi trebala skrbiti o zaštiti ljudskih prava, parlamentu, izborima, ustavnosti zakona, odlučivati o odgovornosti predsjednika države… čuvati interese građana i biti neovisna kontrola vlasti, nije baš zainteresirana za dolazak na posao! Dapače, Jasna Omejec i njezine kolege, s plaćama od 16.350,00 do 19.493,68 kuna, na posao dolaze rijetko i neredovito.

Globusovi fotoreporteri od 11. studenoga do 22. studenoga, dakle u onom tjednu kad su suci na svojoj web-stranici svečano objavili da od 7. studenoga opet stoluju u preuređenoj palači na Markovu trgu, dežurali su od pola osam do pola deset ujutro. I suočili se s frapantnom stvarnošću ustavnog sudovanja: unatoč zatrpanosti suda, 8000 neriješenih predmeta, unatoč činjenice da za plaće Ustavnog suda građani daju 20 milijuna i 444.409 kuna, od čega na plaće samih sudaca odlazi oko 5,6 milijuna, ustavni suci na posao dolaze fakultativno. Kad im se hoće. A uglavnom im se neće.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA