Tajna guvernerova pakta s Milanovićem - Globus.hr

Preokret

Tajna guvernerova pakta s Milanovićem

Zašto je guverner HNB-a Željko Rohatinski, koji je donedavna oštro upozoravao Vladu da proračun treba smanjiti za 9 milijardi, postao najveći Vladin saveznik te uoči Valentinova sklopio s Linićem i krupnim bankarima čvrsti pakt

Bio je to radni sastanak, prije tri tjedna, na kojemu se raspravljalo o Vladinim smjernicama za izradu proračuna. Na sastanak je bio pozvan i guverner HNB-a Željko Rohatinski. Prema kazivanju sudionika sastanka, guverner je bio zadovoljan konceptom koji je pripremila Vlada i rekao je da HNB može podržati Vladin plan.

Ministrima je to bilo drago čuti jer su još nedavno iz HNB-a pljuštale samo kritike. A onda je Rohatinski dodatno iznanadio premijera Zorana Milanovića: ponudio mu je svoju pomoć i izrazio želju da ostane na dužnosti guvernera. Uslijedio je premijerov sastanak s guvernerom kojemu su nazočili još samo najbliži suradnici.

Nekoliko dana poslije tog sastanka, visoki dužnosnik Vlade rekao nam je: “U ovoj kriznoj situaciju nam trebaju svi kvalitetni i iskusni ljudi. Još neko vrijeme trebaju nam i guverner Željko Rohatinski i njegov zamjenik Boris Vujčić.”

Iako nitko iz Vlade, a ni iz HNB-a, još nije javno potvrdio da će Željko Rohatinski dobiti priliku započeti i treći guvernerski mandat, upućeni sugovornici s kojima smo razgovarali proteklih dana kažu da je to gotova stvar.

Političku odluku, koja je bila presudna, donio je i premijer Milanović.

Sve do prije dva-tri tjedna bilo je izvjesno da će novi guverner HNB-a postati sadašnji zamjenik guvernera Boris Vujčić. On je već cijelo desetljeće na dužnosti zamjenika, ima veliki ugled u međunarodnim financijskih krugovima, a dobro kotira i kod nove vlasti.

Kad smo jednog Vladina dužnosnika upitali kako to da se Rohatinski vratio u igru, odgovorio je: “Guverner Rohatinski vratio se u igru tako što je izrazio želju da ostane. Mi ionako nismo imali ozbiljnih prijedbi na njegov rad, pa ako misli da nam može pomoći, neka pomogne. Zašto ne iskoristiti sve koji mogu pomoći u ovoj situaciji?”

Čini se kako je ključno bilo to što je guverner sam pokazao spremnost na suradnju. A u Vladi su očito zaključili da bi bilo dobro, s obzirom na tešku gospodarsku situaciju, iskoristiti njegovo znanje i iskustvo.

“Međunarodne financijske institucije imaju povjerenja u guvernera Rohatinskog, a to nam je sada itekako važno. Rohatinski i Vujčić su dobar tandem i nije loše da ostanu skupa raditi još neko vrijeme”, stav je jednog utjecajnog ministra.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA