Specijalni izvještaj iz vrha HDZ-a: 'Pravi udar bit će na jesen' - Globus.hr

Globus otkriva

Specijalni izvještaj iz vrha HDZ-a: 'Pravi udar bit će na jesen'

“Počeli smo demokršćansku revoluciju: vratili smo povjerenje Crkve, pozvali članstvo da podrži inicijativu 'U ime obitelji' i pomirili se s glavaševcima. Nakon ljeta pritisnut ćemo Vladu da raspiše prijevremene izbore”

Ne bih to nazvao kulturnim ratom, kao što kaže premijer Milanović. Ono što se u Hrvatskoj počinje događati to vam je naprije demokršćanska revolucija, a mi u HDZ-u imamo zadatak politički artikulirati i promicati njezine vrijednosti”, u utorak ujutro jedan član Predsjedništva HDZ-a objašnjavao mi je poziciju njegove stranke u akciji “U ime obitelji”, koja je u deset dana skupila pola milijuna potpisa. Kad je HDZ-u prije mjesec dana stiglo pismo te građanske inicijative s pozi­vom da se izjasne bi li u Ustav trebala ući odredba da je brak zajednica muškarca i žene, iz HDZ-a su odmah poslali odgovor da podržavaju tu inicijativu.

“Nekoliko dana prije početka prikupljanja potpisa poslali smo svim našim lokalnim organizacijama dopis i pozvali ih da podrže i daju potpis za referendumsko pitanje”, otkriva mi jedan od Karamarkovih suradnika.

Odmah mi dodaje da se HDZ nije, niti se namjerava uključiti u organizaciju skupljanja potpisa jer nisu željeli da se jedna, za njih, odlična građanska inicijativa u startu politički kompromitira.

“No, zato ćemo u svim našim istupima braniti ustavno pravo te skupine građana da se referendum provede i da se u slučaju njegova uspjeha u Ustav ugradi odredba da je brak zajednica muškarca i žene. Mi smo demokršćanska stranka”, govore mi HDZ-ovci.

Nije tajna da je HDZ još prije europskih izbora pregovarao sa strankom Hrast, koja je navodno uključena u prikupljanje potpisa za referendum, i koja trenutačno predstavlja i brani interese hrvatske Crkve na političkoj sceni.

No, lideri Hrasta, uzdajući se u snagu Kaptola, odbili su HDZ i poručili im da žele sami izaći na izbore i provjeriti svoje domete.

Ta procjena nije se pokazala ispravnom budući da Hrast nije prešao prag na europskim izborima, a i na lokalnima je ostvario mizeran rezultat.

Zato kad je premijer Milanović doveo u pitanje provedbu referenduma, odnosno izmjenu Ustava, nije trebalo dugo čekati da HDZ, kao pobjednik europskih izbora, uđe u sukob s predsjednikom Vlade, izgura Hrast i nametne se kao glavna politička opcija koja štiti demokršćanske vrijednosti.

Stranci Tomislava Karamarka silno je trebalo neko svjetonazorsko pitanje na kojem bi mogao pozicionirati svoj HDZ.

Nešto s čime će, ako već ne privući sebi, onda barem odvući dio građana od politički sve slabije, ali i dalje vladajuće Kukuriku koalicije.

Oporbeni HDZ Ive Sanadera u vrijeme Vlade Ivice Račana građane je zapalio prosvjedima protiv Haškog suda poput onog na Splitskoj rivi 2001. Bio je to trenutak kad je najveći dio građana zemlje bio protiv suđenja hrvatskim generalima na Međunarodnom sudu, i to je Sanader uspješno iskorištavao.

Karamarko danas više ne može toliko profitirati na Domovinskom ratu, pogotovo nakon što je zimus oslobođeni general Ante Gotovina na Trgu bana Josipa Jelačića pred 100 tisuća ljudi izjavio kako je rat završio i da se “svi trebamo okrenuti budućnosti”.

Ali zato može ponešto dobiti na prvom velikom političko-društvenom sukobu tradicionalnih i LGBT vrijednosti.

Tu je Karamarkov HDZ u identičnoj poziciji kao i Sanaderov 2001. godine – zastupa stranu koju čini velika većina građana ove zemlje.

Grupa bliskih Karamarkovih suradnika tijekom ponedjeljka i u utorka ujutro ekskluzivno su za Globus predstavili plan kako do kraja godine misle izazvati prijevremene izbore.

“Do pristupanja Europskoj uniji 1. srpnja HDZ će biti potpora. No, nakon ljeta doista krećemo sa svim političkim sredstvima na Vladu kako bi je pritisnuli da raspiše prijevremene izbore”, tvrde HDZ-ovci oko Karamarka.

Odmah priznaju da im na ruku ide katastrofalna gospodarska situacija i sve veće nezadovoljstvo Vladom.

“Poslodavci su nezadovoljni i razočarani, sindikati kreću u štrajk, a Vlada je izgubila vjerodostojnost. Vjerujte, da Milanović sada i krene s reformama ne bih uspio jer je izgubio povjerenje kao što ga je izgubila i naša bivša premijerka Jadranka Kosor krajem 2010. i tijekom, cijele 2011. Samo, ona je tada vodila pregovore s Europskom Unijom pa su tom trenutku prijevremeni izbori bili opasni”, tvrdi mi jedan od Karamarkovih suradnika.

U Karamarkovoj stranci tvrde da su već sada spremni za izbore.

Kažu da su pobjedom na europskim i lokalnim izborima završili s konsolidacijom stranke i tako oduzeli argumente Karamarkovim unutarstranačkim oponentima koji su dotada tvrdili da novi predsjednik HDZ-a loše vodi stranku.

“Karamarko je sada neupitni lider u našoj stranci, s punim legimitetom. Najbolje o tome govori trend to što više nitko ne pita kad će unutarstranački izbori nego kad će prijevremeni parlamentarni izbori”, priča jedan član Predsjedništva.

Zatim, HDZ-ovci me uvjeravaju da su konačno postigli primirje sa HDSSB-om s kojima niz godina vode bespoštedne političke ratove u Slavoniji, iz kojih je HDZ uvijek izlazio kao gubitnik.

Štoviše, otkad je Branimir Glavaš osnovao HDSSB (2006.) HDZ ne može doći na vlast niti u Osijeku, niti u Osječko-baranjskoj županiji, inače centralnoj za istočnu Hrvatsku.

No, kako HDSSB na europskim izborima nije uspio prijeći prag i kako u drugom krugu lokalnih izbora za mjesto osječkoga gradonačelnika postoji velika mogućnost da izgube glavno političko uporište, nakon dugo vremena otvorio se prostor za suradnju između Karamarkove i Glavaševe stranke.

Tome u prilog ide činjenica da i HDZ-u u nekim sredinama poput Vukovara trebaju glasovi i ruke HDSSB-ovih vijećnika.

“S HDSSB-om smo ostvarili prve kontakte i nadamo se puno boljoj suradnji”, zagonentno tvrdi jedan Karamarkov suradnik.

U HDZ-u drže da su kroz obranu građanske inicijative “U ime obitelji” konačno vratili povjerenje Crkve.

Kad sam lani, nekoliko mjeseci nakon što je Karamarko preuzeo HDZ, razgovarao s jednim od suradnika kardinala Josipa Bozanića rekao mi je kako Crkva još s nepovjerenjem gleda prema HDZ-u.

“Toliko puta smo im vjerovali i stali iza njih i uvijek bi se ispostavilo da smo pogriješili”, rekao mi je tada.

No, Karamarko je još jesenas krenuo u izglađivanje odnosa s vrhom hrvatske katoličke crkve.

“Kad je Karamarko preuzeo HDZ, išao je otpočetka. On zna da HDZ ranije nio bio fer prema Crkvi i da to treba promijeniti. Zato se dosad sastao s 5-6 biskupa i predstavio im kako on vidi novi HDZ. Prije dva mjeseca sastao se i s kardinalom Bozanićem. Na tom sastanku bili su glavni tajnik Milijan Brkić i Karamarkov savjetnik Martin Pastuović”, govori mi jedan suradnik predsjednika stranke.

U popravljanju odnosa s Crkvom Karamarku najviše pomaže Brkić koji je i dogovorio susrete s biskupima te savjetnik Pastuović koji je šefu stranke dogovorio susret s Bozanićem.

Zato što su stali u zaštitu građanske inicijative “U ime obitelji” i nakon što se Karamarko javno suprostavio ideji uvođenja poreza Crkvi, u HDZ-u vjeruju da su opet zadobili povjerenje vrha hrvatske  Katoličke crkve.

Dok HDZ tek podržava i javno propagira uvođenje u Ustav odredbe da je brak zajednica muškarca i žene, stranka Tomislava Karamarka puno je aktivnija u prosvjedima protiv uvođenja natpisa na ćirilici u Vukovaru.

Iako je jasno kako na pitanju Vukovara neće biti moguće izazvati kritička nezadovoljstva u zemlji, kao što je to Sanader činio 2001. godine na splitskoj Rivi, HDZ je ovaj problem odabrao kako bih vratio povjerenje branitelja.

Nakon prvog kruga lokalnih izbora takozvani “hrvatski blok” u vukovarskom gradskom vijeću, koji čini HDZ sa saveznicima i HDSSB, ima 12 vijećnika, koliko imaju SDP i partneri te SDSS.

Kako Gradsko vijeće Vukovara tek mora izglasati izmjenu Gradskog statuta da bi se postavili ćirilićni natpisi, očito da je riječ o pat poziciji.

“Mi ćemo do zadnjeg trenutka biti protiv postavljanja ćirilićnih natpisa”, tvrde u HDZ-u.

A to u slučaju pobjede SDP-ova kandidata Željka Sabe znači nove izbore za vukovarskog gradonačelnika.

Osim ako Vlada ne prihvati HDZ-ov prijedlog da se Vukovar proglasi gradom od posebnog pijeteta i onda do sljedećeg popisa stanovništva (2021.) odgodi postavljanje ćirilićnih natpisa.

Svi ovi pritisci HDZ-a teško mogu uroditi plodom ako Kukuriku koalicija ipak održi stabilnu većinu u Saboru.

Jasno je da s potporom HNS-a, IDS-a i HSU-a Zoranu Milanoviću neće pasti na pamet napustiti Vladu, nego će ustrajati da zemlju izvede iz krize.

U HDZ-u se slažu s ovom tezom, ali odmah dodaju kako Kukuriku koalicija više nije toliko stabilna.

“Početkom tjedna glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak posjetio je našega glavnog političkog tajnika Tomislava Čuljka. Razgovaralo se o teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji, ali i o tome kako HNS nije oduševljen sadašnjim stanjem u Vladi niti politikom koju vodi premijer Milanović”, kažu u HDZ-u.

U toj stranci uvjeravaju kako imaju kontakte i s IDS-om, SDP-ovim partnerom u Vladi koji je još nezadovoljniji od HNS-a i koji otvoreno prijeti da će izaći iz Vlade ako Milanović ne sazove sastanak svih vladajućih stranaka.

Drugim riječima, u HDZ-u se nadaju da bi kod zahtjeva za prijevremene izbore mogli dobiti neočekivanu podršku nekih vladajućih stranaka ili barem zamutiti vodu.

No, čak i da sve to uspije, Tomislavu Karamarku glavni je problem s kojim gospodarskim programom HDZ misli izaći na te eventulne prijevremene izbore i tko bi ga uopće provodio.

“Karamarko je jako opterećen gospodarskim programom. Ja znam da je dojam u javnosti drukčiji, ali njemu je najvažnije stvoriti kvalitetan program koji će ovu zemlju izvući iz krize. Jer ako ćemo doći na vlast samo zbog vlasti tada je bolje da i ne tražimo prijevremene izbore”, priča mi jedan suradnik šefa HDZ-a.

U toj stranci kažu da nakon ulaska u Europsku Uniju, dakle tijekom srpnja, kolovoza i rujna, planiraju organizirati desetke okruglih stolova o različitim gospodarskim temama, samo s jednim naglaskom – kako zemlju izvući iz krize.

Kako doznajemo, glavni kreatori programa su dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa Đuro Njavro, bivša ministrica financija Martina Dalić i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Marko Kolaković.

Predstavnik programa bit će saborski zastupnik i bivši ministar za investicije Domagoj Milošević.

“Naš gospodarski tim i predsjednik su u kontaktu s nekoliko stručnjaka iz SAD-a, Njemačke i Izreala koji nam pomažu u nekoliko aspekata programa poput navodnjavanja poljoprivrednih površina ili projekata korištenja otpada u energetske svrhe”, tvrde u HDZ-u.

U toj stranci kažu da u jesen žele ući s dovršenim gospodarskim programom u kojemu će jasno reći što misle raditi u prvoj godini mandata, što u drugoj...

“Građanima treba iskreno reći koji je naš plan. Treba im reći i koji teret reformi će morati podnijeti i kad mogu očekivati izlazak iz gospodarske krize”, uvjerava me jedan od mojih sugovornika.

Kad sam ih pitao zašto ne dopuste Kukuriku vlasti da pokušaju odraditi mandat do kraja i tako im daju priliku da pokušaju samostalno izvući zemlju iz krize, u HDZ-u kažu da bi to bilo opasno za zemlju.

“Mi tražimo prijevremene izbore jer se bojimo u kakvom ćemo stanju naći zemlju budemo li čekali još dvije i pol godine. SDP je izgubio vjerodostojnost i više namaju onu snagu i potporu s početka mandata da provedu reforme”, tvrde u HDZ-u.

Kažu da namjerno ne izlaze s gospodarskim programom sada niti će izlaziti s njim dok ne budu sigurni kada će prijevremeni izbori.

“Tek tada ćemo predstaviti svoj program”, pričaju u HDZ-u.

I taj gospodarski program bi poput promoviranja obiteljskih vrijednosti te zaštite branitelja i Vukovara trebao biti dio te takozvane HDZ-ove demokršćanske revolucije.

“Mi ćemo se boriti za model socijalno-tržišnog gospodarstva. Riječ je zapravo o njemačkom modelu koji želimo primijeniti u Hrvatskoj. Dakle, mi ne možemo ovdje uvesti divlji kapitalizam, nego socijalno-tržišno gospodarstvo koje nikako ne eliminira slobodu tržišta, nego ga kvalitetno regulira. I to će biti u našem programu. Dakle, mi ne možemo dopustiti da se dio bogatih još više bogati, a u isto vrijeme srednji stalež postaje sve siromašniji. Zato mislim da moramo upregnuti te bogate i staviti ih u tu funkciju cijele države”, tvrdi jedan od mojih sugovornika iz HDZ-a i dodaje da će cijeloviti program biti predstavljen na jesen.

Nažalost HDZ-ovaca iste te jeseni očekuje se i nepravomoćna presuda za Fimi mediju gdje je HDZ kao pravna osoba optužen za sudjelovanje u izvlačenju novca iz državnih kompanija.

“Ne mislite li da će upravo ta presuda uništiti vaš zahtjev za prijevremenim izborima?”, pitao sam svoje sugovornike.

“Vidite, mislim da naši građani znaju da ne može 200 tisuća članova jedne stranke biti krivo za rad pojedinaca”, nadaju se u HDZ-u.