Sarajevski ultimatum: Bosna do Italije - Globus.hr

PELJEŠKI MOST PREKO MILJACKE

Sarajevski ultimatum: Bosna do Italije

Globusov novinar razgovarao je s visokim bosanskohercegovačkim državnim i stranačkim dužnosnicima u Sarajevu te s ekspertima Pomorskog društva BiH, koji se slažu u jednome: Bosna i Hercegovina mora dobiti nesmetan prilaz međunarodnim vodama u Jadranu

Bosna i Hercegovina u pregovorima s Hrvatskom o gradnji Pelješkog mosta inzistirat će na nesmetanom pristupu međunarodnim vodama. Upravo to, kao i činjenica da početku gradnje treba prethoditi sporazum o granicama između BiH i Hrvatske, podizanje tog mosta odgađa barem za nekoliko godina. Predstavnici Bosne i Hercegovine, prije svega predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, inzistirat će na pravu BiH na slobodan pristup međunarodnim vodama. Ustavnom strukturom BiH precizirano je da je Predsjedništvo, koje je kolektivni predsjednik države, zaduženo za potpisivanje međunarodnih sporazuma i ugovora kakav je onaj o granici. Izetbegović će slijediti politiku svoje stranke SDA, a njega vjerojatno i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH i donedavni potpredsjednik SDP-a BiH.

"SDA se uvijek zalagao i zalagat će se za nepovredivost teritorija BiH i slobodan pristup međunarodnim vodama", rekao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućega Doma naroda Parlamenta BiH. Izetbegović, koji je član Predsjedništva SDA, ali i svi ostali dužnosnici te stranke u Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH slijedit će tu politiku. A što ona praktički znači, objašnjava Ševal Kovačević, predsjednik Odbora za promet SDA. On upozorava da Hrvatska ne može početi graditi Pelješki most bez suglasnosti BiH, a tu saglasnost mogu dati samo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH. Uvjet za to jest nesmetan prilaz međunarodnim vodama. Kovačević kaže da BiH, prema Osimskim sporazumima iz 1968., ima pravo na morski koridor do nekadašnje granice SFR Jugoslavije s Italijom na moru.

Koridor. "BiH ima pravo na slobodan pristup međunarodnim vodama koridorom koji će prolaziti kroz hrvatsko more do nekadašnje granice s Italijom na moru. To je precizirano Osimskim sporazumima, a potvrđeno odlukom Badinterove komisije, u kojoj stoji da sve nekadašnje jugoslavenske republike postaju države u prijašnjim granicama. Dakle, BiH ima pravo na izlaz do međunarodnih voda i svatko tko bi potpisao sporazum koji nije u skladu s tim, izdao bi zemlju", kaže Kovačević. Po njegovu mišljenju, Hrvatska nikako ne može graditi most jer bi time prekršila pravo BiH na pristup otvorenom moru, ali i zato što se jedan par stupova tog mosta nalazi na teritoriju BiH.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA