HDZ-ovo zbogom Kerumu - Globus.hr

Rastava braka na desnici: Karanarko otpisuje splitskog gradonačelnika

HDZ-ovo zbogom Kerumu

Karamarkov bliski suradnik otkriva za Globus: “Na lokalne izbore nećemo ići u koaliciji s Kerumom. To bi bilo naše političko samoubojstvo”

Ljubav HDZ-a i Željka Keruma više ne postoji.

Karamarkov bliski suradnik za Globus kaže da na lokalnim izborima u najmanju ruku ne bi bilo pametno ulaziti u bilo kakve koalicije sa sadašnjim splitskim gradonačelnikom.

“Razgovarao sam s brojnim stranačkim prijatelja iz Splita i Dalmacije i rekli su mi kako se ježe od pomisli da se nastavi bilo kakva politička suradnja s Kerumom. To bi bilo političko samoubojstvo i ovdje pogotovo mislim na splitski HDZ”, kaže Karamarkov suradnik.

Novi stav stranačke središnjice označava tektonski pomak u odnosima s Kerumom.

HDZ uz pomoć Kerumova HGS-a već tri godine vlada Splitsko-dalmatinskom županijom, a u kampanji za parlamentarne izbore bivša šefica HDZ-a Jadranka Kosor sa splitskim gradonačelnikom potpisala je predizbornu koaliciju za 9. i 10. izbornu jedinicu. Na temelju te koalicije Kerum i njegova sestra Nevenka Bečić postali su saborski zastupnici.

Taj sporazum trebao je biti i posljednji korak u finaliziranju tajnog plana da na lokalnim izborima 2013. godine Kerum bude zajednički kandidat HDZ-a i HGS-a za gradonačelnika Splita.

Na žalost Kerumovih i nekoliko njemu bliskih HDZ-ovaca taj plan ozbiljno je uzdrman porazom Jadranke Kosor prvo na parlamentarnim, a poslije i na stranačkim izborima.

No, kako Kerum njeguje formalne političke odnose s dalmatinskim županom Antom Sanaderom, kojeg je Karamarkov tim nedavno kooptirao u Predsjedništvo HDZ-a, i dalje se vjerovalo da će, sada uz nagovor Ante Sanadera, Karamarko dati zeleno svjetlo na dodatno političko uvezivanje sa Željkom Kerumom.

Prema Globusovim informacijama, do toga neće doći.

Novi vrh stranke uvjeren je da politička suradnja s Željkom Kerumom ne može donijeti nikakav pozitivan pomak ni za stranku, ali ni za lokalne jedinice na kojima je trebalo doći do suradnje.

Takav stav, uvjeravaju me moji sugovornici, ne bi smio teško pasti ni županu Sanaderu. On je ponajprije zbog politike Jadranke Kosor, ali i zbog činjenice da je dalmatinski HDZ na vlast u Županiji došao zahvaljujući Kerumovoj pomoći, često podržavao prvog čovjeka Splita.

“Ante Sanader neće ići protiv stranke. Ako mu se kaže da Kerum više nije opcija bliska HDZ-u, uvjeren sam da će u miru odraditi koaliciju s Kerumom do kraja mandata te da će kasnije u izborima za Županiju ići bez HGS-a”, govori Karamarkov suradnik.

Sam Sanader nije bio voljan puno komentirati političku budućnost svog saveza s Kerumovom strankom.

Nada se da centrala u Zagrebu neće vršiti veliki pritisak na njega.

“Mi smo dosad imali slobodu u koaliranju i nikad nam Središnjica nije govorila s kim možemo ili ne možemo potpisivati sporazume o suradnji. Splitsko-dalmatinska županija najveća je u Hrvatskoj i morate znati da smo mi svih ovih godina bili pobjednička županijska organizacija. Ovdje imamo 16 gradova i 39 općina, a HDZ je od toga na vlasti u njih ukupno 38. To je naš kapital”, govori Sanader.

Unatoč Sanaderovim diplomatskim rečenicama, jedan splitski HDZ-ovac koji surađuje sa Sanaderom priznaje da je HDZ-ov župan itekako svjestan utega koji mu donosi koalicija s Kerumom.

“Nitko od nas nije zadovoljan što nam je Zagreb nametnuo suradnju sa Željkom Kerumom. Ja vas uvjeravam da ni Ante Sanader nije oduševljen što u Županiji surađuje s strankom splitskoga gradonačelnika. Zato smo i s oduševljenjem dočekali prve signale iz Zagreba koji nam daju slobodu da se odmaknemo od Keruma”, kaže jedan istaknuti splitski HDZ-ovac blizak Karamarkovoj struji.

Pobjedom splitskog ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Petra Škorića na izborima za predsjednika gradske organizacije HDZ-a u Splitu Kerum je izgubio i formalno uporište u toj stranci. Bivši predsjednik splitskog HDZ-a i ravnatelj splitske bolnice Duje Marasović bio je dio tima Jadranke Kosor koji je gurao suradnju s Kerumom.

Škorić drukčije gleda na HDZ-ov odnos prema izvršnoj vlasti u Splitu.

“Mi smo oporba u splitskom Gradskom vijeću i tako se moramo i ponašati. Mi u Splitu nemamo neprijateljski stav prema Kerumovoj listi, koju je podržalo demokršćansko-narodno biračko tijelo, no držimo da je gradska uprava mogla napraviti puno više za Split. Držimo da je bila velika greška što smo u kampanji za parlamentarne izbore ušli u koaliciju s Kerumom. Nadam se da ćemo na sljedećim lokalnim izborima uspjeti uvjeriti građane Splita da je HDZ ona opcija koja je mogla napraviti puno više za naš grad. Iako ima još puno do izbora, splitski HDZ će na izbore izaći samostalno”, govori Škorić.

Splitski HDZ posljednjih se godina i uspio nametnuti kao glas oporbe u Splitu. Naime, tamošnji SDP godinama se morao nositi s optužbama da zbog Kerumova prijateljstva s nekim dalmatinskim SDP-ovcima nikad nisu bili iskrena i glasna opozicija.

HDZ-ovi vijećnici poput Sanje Bilač nisu štedjeli Keruma. Upravo se takvom političkom borbom tamošnji HDZ isprofilirao kao nova politička snaga u gradu. No, onda je iz Zagreba došla direktiva da se ublaže udari na Keruma. Nedugo zatim vrh stranke potpisao je u kampanji za parlamentarne izbore koalicijski sporazum koji je gotovo uništio sav dosadašnji napor splitskih HDZ-ovaca.

Takva odluka vrha stranke izazvala je podsmijeh kod drugih stranaka, pogotovo u konkurentskom SDP-u, čiji predstavnici su otvoreno napali lokalne HDZ-ovce da su oni ti koji podržavaju Keruma.

Kako Grad Split zbog financijskih dubioza jako loše stoji - i kad se tome pridoda klijentelistički imidž koji prati Keruma - tiha ili javna koalicija sa splitskim gradonačelnikom značila bi za HDZ samo jedno - još četiri godine u oporbi.

No, kako Karamarkov tim ima ozbiljnu ambiciju ostvariti uspjeh na predstojećim lokalnim izborima, Split mu je itekako važan. Pogotovo kad se u obzir uzme podatak da HDZ od četrdeset gradova u Hrvatskoj ima vlast u manje od deset. Dodamo li tome činjenicu da će lokalni izbori biti test Karamarkova HDZ-a, sasvim je jasno zašto novi predsjednik najveće opozicijske stranke ne želi kalkulirati s Kerumom, koji svakim danom sve više politički, ali i poslovno tone.

Odmicanje od Keruma neće puno oduzeti ni HDZ-ovcima u Saboru.

Željko Kerum i Nevenka Bečić nisu dio HDZ-ova Kluba i između te dvije opcije zapravo i ne postoji strateško partnerstvo u parlamentu.

Jedan HDZ-ov saborski zastupnik kaže kako Klub njegove stranke nikada i ne računa na podršku zastupničkog dvojca Kerum-Bečić, tako da razvod HDZ-a i HGS-a može bezbolno započeti.