PAD ROVINJSKE TVRTKE

Fina: prijedlog za pokretanje stečaja nad Mirnom

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Financijska agencija (Fina) uputila je Trgovačkom sudu u Rijeci Stalnoj službi u Pazinu prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad rovinjskom Mirnom, objavila je Fina na svojim mrežnim stranicama.

Prijedlog za pokretanje stečaja uslijedio je nakon što je krajem veljače obustavljen postupak predstečajne nagodbe za Mirnu budući da plan financijskog restrukturiranja nije prihvaćen od potrebne većine vjerovnika.

Rješenjem Nagodbenog vijeća od 25. veljače obustavljen je postupak predstečajne nagodbe za Mirnu, a budući da postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka, odnosno dužnik ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana, Financijska agencija u zakonskom roku podnosi prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Postupak predstečajne nagodbe nad Mirnom otvoren je 19. srpnja prošle godine, a ročište za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja, nakon nekoliko odgoda, zakazano je za 4. veljače ove godine.

Nagodbeno vijeće je 4. veljače zakazalo novo ročište za glasovanje za 13. veljače na kojem se glasalo o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja.

Ročište za glasovanje održalo se na zadnji dan za provedbu postupka predstečajne nagodbe na kojem je vjerovnik Ministarstvo financija, Porezna uprava, kao ključni vjerovnik, naglasila kako prihvaća izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja uz uvjet o načinu namirenja vjerovnika Hrvatska poštanska banka (HPB).

Mirna se izjasnila kako ne može prihvatiti uvjet Ministarstva financija koji bi za posljedicu imao izmjenu anuiteta i rokova namirenja svih vjerovnika, te da ne može stajati iza toga. Plan koji je dostavljen i o kojem se na ročištu glasovalo je realno pripremljen i dužnik stoji iza njega, naveli su iz Mirne.

Nagodbeno vijeće napomenulo je prisutnima kako se na ročištu 13. veljače mogu glasati samo o izmijenjenom planu te kako naknadne izmjene nisu moguće s obzirom da nisu svi vjerovnici upoznati s time.

Izmijenjeni plan nije prihvaćen od strane potrebne većine, a kako nije bilo moguće ponuditi natpolovičnoj većini vjerovnika da dostave novi izmijenjeni plan radi proteka roka od 120 dana i dodatnog roka od 90 dana za provedbu postupka predstečajne nagodbe nad dužnikom, Nagodbeno vijeće odlučilo je kako su ispunjeni uvjeti za obustavu postupka.

Tako je rješenjem od 25. veljače obustavljen postupak predstečajne nagodbe Mirne "iz razloga što je protekao rok od 120 dana od dana otvaranja postupka predstečajne nagodbe kao i iz razloga što plan financijskog restrukturiranja nije prihvaćen od potrebne većine vjerovnika".

Budući da postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka, odnosno dužnik ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana, Financijska agencija u zakonskom roku podnosi prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, navodi se u prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 17:13